Edicioni i 5-të i festivalit Mbarëkombëtar “Jorgjia Truja”

Fillon më 23 – 25 Prill dhe 2-4 Maj, Festivali në emër të “Muzës” së parë të artit  vokal, sopranos Jorgjia Truja, fillimisht  i këngëtarëve amatorë  nga 5- 25 vjeç dhe  2-4 Maj i këngëtarëve që studjojnë në shkollat e Universitet muzikore, 15-25 vjeç.

 I organizuar nga Liceu Artistik  “Jordan Misja”,  në bashkepunim me degën e muzikës, Universiteti i Arteve, u jep talenteve pjesëmarrëse si  dhe pedagogëve të tyre, mundësinë të promovojnë aritjet vokale  përpara një jurie profesionistësh të kryesuar nga kompozitori Vasil S. Tole, për të përsosur kërkesat e së ardhmes.

Kështu në dt. 23-24  Prill, në Qendrën Multifunksionale TEN të Bashkisë së Tiranës, do jetë takimi i parë i të gjithë pjesëmarrësve amatorë të muzikës, të grupuar sips moshës në 4 kategori.  Juria do të përbëhet, përveç kryetarit, dhe nga këngëtarja jonë e njohur Znj. Eranda Libohova, si dhe nga drejtori i artistik i Akademisë së Veronës, Itali, Z. Paolo Facincani ku të gjithë talentet pjesëmarrëse do të vlerësohen me Çmime të I, II, III, IV- ta  “Jorgjia Truja”.

 “Koncerti i Finalistëve”  ku do të marrin pjesë vetëm Çmimet e para, do të zhvillohet në sallën e re  me emrin e kompozitorit tonë të mirnjohur “Tonin

Harapi” në Liceun Artistik  “Jordan Misja”, dt 25 Prill, ora 18.00.

 Në këtë Koncert, juria do përcaktojë aritjet e 3 këngëtarëve më të spikatur për ti vlerësuar me Çmime, në emër të figurave që hodhën themelet e muzikës së lehtë vokale si Lucije Miloti, Pavlina Nika dhe  Luan Zhegu, (emra këto që ndrohen çdo vit) që të rinjtë  të njohin plejadën  e aristëve të trashëgimisë sonë.

Dt. 2 Maj ora 10.30, në Liceun Artistik do debutojnë  nxënësit dhe dt 3 në Universitetn e Arteve studentë e këngëtarë të rinj deri 25 vjeç, duke u paraqitur  me një program më të plotë përpara jurisë, që përmban figura të artit lirik si sopranoja Prof. Suzana Frashëri, sopranoja e karierës nderkombetare Anna Porozzi, Itali por dhe  sopranoja e TKOB, Simona Karafali në takimin e parë, Fituese e Çmimit I  “Jorgjia Truja”  po në këtë Konkurs të vitit 2005.

Me të njejtën strukturë organizimi Koncerti i Finalistëve dt 4 Maj, në  sallen  “Tonin Harapi” të Liceut Artistik, do të përcaktojë  fituesit e çmimeve që fillojnë me emrin e kompozitorit Simon Gjoni, autor i shumë kengëve dhe Romancave të bukura vokale, si dhe për çmime në emër të artistëve të njohur;  Dhimitra Keta, Irena Gjergo, Hysen Pelinku, Gjinovefa Heba, e “Lirika Italiane”, mbështetur nga Ministria e Kulturës, që përbëjnë bazën e  e pedagogjisë vokale.

 Me fituesit e Çmimeve janë programuar dhe dy koncerte më pas, në Durres dhe Shkodër.

Pak histori.

Ky Festival i ideuar nga Zv. drejtoresha e Liceut Artistik Klodi Zheji, përbën vazhdimësinë e Konkursit me të njejtin emër që u realizua 2005-2010, i ideuar nga dirigjentja jone e korit Suzana  Turku dhe dekani i Fakultetit muzikës,  trompisti e kompozitori Isak Shehu, sot vazhdon të promovojë talente që kontriubojnë brenda e jashtë vendit.

Një vlerë të veçantë kanë dhënë Master- classet e zhvilluar si në vend ashtu dhe jashtë për talente ku sot evidencohen si solistë të teatrove brenda dhe jashtë vendit si: Emiliana Palushaj, Blerta Zhegu, Adela Hajredini, Lira Milla, Armando Lika, Ramë Lahaj, Linda Kazani, Nina Muho, Alesja Merepeza e Granit Kamberi dhe nga edicioni i kaluar, Estelina Syla dhe Artur Vera presin të hyjnë në audicionin e  mjestrit  Placido Domingo në shtator të këtij viti në SHBA.

Të paharuara kanë mbetur dhe masterclaset e dhëna në Tiranë nga:  Aleksandër Masena, Drejtor i Akademisë së Operas  Hollande, Valerio Paperit drejtor i Konkursit të zërave lirik në Romë, mezzos amerikane Barbara Person, sopranos Paola Reali por dhe masterclaset e artistëve   tanë, Josif Gjipali , Inva Mula e Linda Kazani, si dhe Workshopet me pjesemarësit e Jurisë.

 

Takuina Adami, 

 Projekt Direktor

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe
No Thanks
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
error: Sorry! You don\'t copy...