Del albumi debutues i Trios “GASPARD”

Ka dalë disa ditë më parë albumi debutues i Trios GASPARD.

Albumi është rregjistrimi i drejtëpërdrejtë i kryer  në sallën “Pierre Boulez” dhe përmban vepra të tre kompozitorëve: Haydn,B. A. Zimmermann dhe Shubert.

Albumi është rregjistrim i kryer në recitalin debutues të trios të mbajtur në Berlin.

 Trio GASPARD përbëhet nga violinisti Jonian Kadesha, violoncelistja Vashti Hunter dhe pianisti Nicolass Rimmer

Albumi ka dalë nga Avi-music në bashkëprodhim me Deutchlandfunk Kultur dhe tashmë ndodhet në disa platforma digjitale: Spotify, Itunes dhe Apple Music, smarturl.it atj.

Lidhur me albumin, tre instrumentistët e këtij formacioni zbulojnë aftësitë e shquara të trios me piano duke ndërthurur repertorin familjar me një  nga të shekullit XX.

Përmes kontributeve të tij në këtë gjini gjatë cerekut të fundit të shekullit 18, Hajdeni i shtriu pritmënitë e asaj që trioja për piano mund të  të përfshijë kontribute që ndihmuan në përcaktimin e parimeve dhe retorikës së vetë stilit klasik.

Përmes kontributit të tij për zhanrin gjatë tremujorit të fundit të shekullit të 18-të, Joseph Haydn zhvendosi pritjet për atë që treshja e pianos mund të përfshijë – kontribute që ndihmuan në përcaktimin e parimeve dhe retorikës së vetë stilit Klasik.

Vetëm një brez më vonë, Franz Schubert la një gjurmë thelbësore në zhanër përmes veprave që kanë fituar një vend ndër kryeveprat më të dashura të letërsisë së muzikës dhome. Ata gjithashtu parashikojnë shkallën epike të disa prej shembujve që do të pasojnë më vonë në shekullin Romantik.

Ndërkohë, “Présence” e dëgjuar rrallë nga Bernd Alois Zimmermann përfaqëson një qasje ndërdisiplinore në konceptin e trios per piano, duke e shtruar atë me fjalë dhe valle për të shndërruar nga zhanri i natyrshëm abstrakt i muzikës dhomë në një “balet imagjinar”.

Kjo shfaqje i bënte homazhe kompozitorit gjerman në  njëqindvjetorin e lindjes së tij (2018).

Ky album është i pari i këtij formacioni që prej 10 vjetësh ushtron aktivitetin e tij koncertor.

Veprat e perfshira jane: nga Hajden E major Trio xv: 28, nga  B.A.Zimmermann’s “Présence” dhe nga  Shubert –  E flat Trio op.100.

/Opusalb/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe
No Thanks
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
error: Sorry! You don\'t copy...