Shënbergu dhe numri 13

Dihet se kompozitori Arnold Shënverg, një nga reformatorët e mëdhenj të muzikës së shek. XX kishte një frikë të madhe nga numri 13.

Numri 13 është konsideruar për shekuj si numër i pafat: në fenë kristjane kjo shpjegohej për shkak të Judës Iskarjot që tradhëtoi Jezusin. Kjo ka ndodhur edhe për shkak të jehonës që ka marrë ky numër nga veprat letrare e artistike.

Shënbergu ka vuajtur gjatë nga stresi që i shkaktonte ky numër dhe pati një fobi prej tij. Për këtë ai është quajtur triskajdekafob, ndërsa numri 12 ishte i përsosur (12 muaj, 12 orë, shenja e zodiakut) por pas tij vinte numri 13.

Megjithëse ai konsiderohet si kompozitori më me ndikim në shek XXI thonë se ai dilte nda rruga e tij për të shmangur numrin 13. Ai nuk pati fat as me operën e tij Moisiu dhe Aroni për shkak se shuma e shkronjave të titullit ishte pikërisht 13.

Në fund të jetës së tij, 76 vjeçari e kalonte ditët në shtrat, duke patur ankth për atë çka do të ndodhte. Gruaja e tij gertruda kujton: “Në 12 e treçerek pashë orën dhe i thashë vetes: një çerek ore dhe më e keqja klon. Atëherë doktori më thirri. Arnoldi pati një atak dhe ky ishte fundi i tij”.

Asnjëherë nuk do ta dimë me siguri nëse ka ndonjë të vërtetë në këtë – por tani për tani, ne thjesht mund të largohemi nga numrat 13,nga macet e zeza dhe pasqyrat e plasaritura …

Helena Asprou

sipas Classic FM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe
No Thanks
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
error: Sorry! You don\'t copy...