It is not death – it is the example that remains

Ne e ndjejmë vdekjen e një shoku të thellë në ndërgjegjen tonë ndërsa themi se ndihemi të humbur. Por në një kuptim më konkret, është vetëm një përfundim i aktivitetit të tij, i ndërtimit të vlerave plasticuese të portretit të tij. Është vetëm një ndalesë për marrëdhënien më të bukur hyjnore-njerëzore. Ne gjithashtu mund të themi me të drejtë se ajo ka lënë gjurmë të rëndësishme në jetën tonë dhe kështu nuk mund të harrohet. Kujtesa njerëzore si përcaktimi i të gjitha vlerave ose vlerave njerëzore është kometa që sjell nyjet e jetës kohë pas kohe.
Dhe një ditë vjen një mik, kolegu, njeriu që ju keni nderuar me ndershmëri, edhe nga larg fluturon në qiell. Para aktit përfundimtar ju shkoni për të bërë homazhe afër trupit të pajetë dhe vetëm çuditërisht në këtë kohë ju kujtohet pyetja: – çfarë është jeta?
Përgjigja është në forma dhe përmbajtje të ndryshme, por dëshiroj ta përshkruaj atë sot në bazë të atyre ndjenjave që momenti më sugjeroi.
Jeta është përpjekja dhe përpjekja për të arritur sukses, nga një djalë i ri që filloi të mësojë profesionin e saldatorit, në shfaqjen teatrore të repertorit më të rëndësishëm të operës në botë. Nga një njeri i ri i Beratit në profesor të Universitetit të Arteve. Burhani filloi të studionte të kënduarit në Liceut në vitin 1958. Me përpjekje të mëdha, sigurisht, me vështirësi ekonomike ai përfundoi Konservatorin e Tiranës (tani Universitetin e Arteve) në klasën e baritonit Ramiz Kovaçi. Në ato vite ai e dalloi veten për zërin e tij të plotë bariton dhe për aktrimin. Një ditë ai më thotë rastësisht se si kompozitori Limos Dizdari kishte shkruar një pjesë për të, e cila u bë e famshme: ballada “Elegy për Louis Gurakuqi” Që atëherë arkivi i Radio Televizionit Shqiptar ka filluar të arkivojë regjistrimet e tij. Rolet operacionale më të rëndësishme fillojnë me përfundimin e studimeve. Ata fillojne me yllin – “Puss in Boots” nga Caesar Kui, Petrit, nga opera “Celula e kuqe”, nga Gjon Kapedani, nga Sali Protopapa nga “Opera” Komisioneri nga Nicolla Zoraqi te Figaro i “Barbiere di Seville “nga Rossini, Es canilio, në” Karmen “nga Bizes, Zhermon nga opera e Verditit” Traviat “dhe shumë më tepër. Një jetë në skenë përqafoi dy botët: muzika dhe idealet e kohës, të cilët besonin verbërisht. Pas viteve ’90, ai u zhgënjye dhe e drejtoi forcën dhe pasionin e tij vetëm për artin e tij, nga profesioni i tij. Kështu që kam studiuar, edhe në një moshë të përparuar, në Santa Cecilia në Romë, për t’u bërë një nga profesorët më të njohur të këndimit në vendin tonë. Nxënësit e tij filluan të mbushnin skenat jo vetëm në Shqipëri, por edhe jashtë vendit. Ai ishte krenar për këtë fakt dhe gjithmonë kujtoi Adrian Xhemën, Joseif Gjipalin, Ramën Lahijën, Armando Kllogjerin dhe shumë tenorë e baritone të tjerë, të cilët morën profesionin e tyre prej tij për t’u ngjitur në karrierën e tyre.

They and their career were his pride and he reminded them until the last minute. Recently, dissatisfaction made them break many shakes. He lost his wife, in a moment he was very poor for him, he remained in danger of the house, changed so often, family relationships were not what he wanted and most of all he realized that the egoistic crowd of some was always on without interest to him and his work. Though, in the mind and heart of those who knew him well and understood, he was one of the best examples of vocal and idealistic pedagogy of good and zealous morality.
One day, soon, he suddenly decided to fly to heaven, to an angel he had in mind, leaving them all astonished. Now only the reflections remain. After death, good words, honors or even medals or prizes are worthless. Now we need reflection, orientation, honor, to give each of his moral values, before we become useless and before we fly to heaven. The examples of developed countries tell us how important a society for life in its service, a job for all, or an inspirational moral example. This example was Burhan Spahiu and his life, his contribution and his morality will remain in our minds.
Woe to those historians or musicologists who will not be interested as soon as possible, sincerely and professionally for his life and his contribution!

Nestor Kraja

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Subscribe
No Thanks
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup
error: Sorry! You don\'t copy...